Norveška razmatra da Finskoj pokloni planinu za 100-ti rođendan

0
57
norveškaNorveška vlada razmatra da pomjeri svoju granicu sa Finskom kako bi svom nordijskom susjedu poklonila planinski vrh koji bi tako postao najveći planinski vrh u Finskoj. Šta pokloniti za rođendan zemlji koja ima 188,000 jezera? Vratiti joj njenu najveću planinu, naravno.

Norveška vlada je potvrdila da će za stogodišnjicu nezavisnosti Finske sljedeće godine razmotriti pomjeranje granice, čime bi svom susjedu poklonili planinski vrh koji bi tako postao najviši planinski vrh u toj zemlji, prenosi britanski list The Guardian.
 
“Postoji nekoliko formalnih poteškoća i još uvijek nisam donio konačnu odluku,” kaže norveški premijer, Erna Solberg za NRK, nacionalnu televizijsku stanicu. “Ali razmatramo tu mogućnost.”
 
“Geofizički govoreći, planina Halti ima dva vrha, jedan finski i jedan norveški,” objasnili su sa NRK svojim gledaocima. “Ono što se predlaže je da Norveška da finski vrh Finskoj, zato što se on trenutno nalazi u Norveškoj.”
 
Vrh bi bio “predivan poklon našoj sestrinskoj naciji”, kazao je gradonačelnik grada Kåfjord, Svein Leiros, koji je sa drugim lokalnim političarima pisao vladi u Oslu kako bi izrazili svoju podršku ovom planu.
 
“Želimo pružiti ruku svojim komšijama kojom ćemo se moći rukovati preko planiskog vrha.” Norveške planine ovim ne bi mnogo izgubile, kazao je Leiros: najveći planinski vrh u Norveškoj je moćni Galdhøpiggen, na 2,469 metra.
 
Ideja je potekla od penzionisanog geofizičara i vladinog službenika, Bjørn Geirr Harsson, 76, koji je prošle godine saznao da će Finska slaviti 100 godina nezavisnosti od Rusije u decembru 2017. godine i prisjetio se kako je bio zbunjen lokacijom granice kada je letio iznat planine Halti 1970-ih godina.
 
Harsson je pisao ministarstvu spoljnih poslova u julu 2015. godine, ističući da bi njihova gesta koštala Norvešku jedva primijetnih 0.015 kvadratnih metara državne teritorije, a učinila bi Finsku veoma srećnom. Granica, ravna linija povučena 1750-ih godina bila je geofizički nelogična, a nije ni fer da najveći vrh Finske nije čak ni pravi vrh.
 
Odgovarajući na Harssonov prijedlog, minister spoljnih poslova je kazao da, iako cijeni njegov prijedlog, u Članu 1 norveškog ustava nažalost stoji da je država “slobodna, nezavisna, nedjeljiva i neotuđiva teritorija”.
 
Facebook stranica “Halti kao poklon za godišnjicu”, koju vodi Harssonov sin iz svog doma u Americi i na kojoj poziva pristalice da “dozvole Finskoj da na svoju stogodišnjicu ponovo ispiše svoje knjige istorije i geografije”, do sada je prikupila gotovo 14,000 lajkova.
 
Reakcija javnosti je izuzetno pozitivna i u Norveškoj i u Finskoj, sa samo jednom primjedbom od strane starosjedilačke zajednice Sami, čija stoka slobodno prelaze granice i koji tvrde da zemlja ne treba da pripada nijednoj državi.
 
(The Guardian)